Kunstendag voor Kinderen is dé cultuurhoogdag op maat van gezinnen. Het feest vindt elke derde zondag van november plaats. 

Voor wie

Het opzet is eenvoudig: kunst- en cultuurhuizen bieden op die dag activiteiten aan die kinderen tot 12 jaar (en hun familie) in contact brengen met kunst en/of met kunstenaars. De kinderen nemen deel aan concerten, dans-, film-, circus- en muziekvoorstellingen, rondleidingen en workshops. Ze kunnen dansen, schilderen, tekenen en boetseren onder leiding van professionele kunstenaars. En er is aandacht voor literatuur. Kunstendag voor Kinderen wordt ondersteund door de Vlaamse minister van Cultuur. Het initiatief wil het draagvlak voor de kunsten verbreden door in te zetten op kinderen als nieuw publiek.

Deelnemen als organisatie

Je kunt als gemeente zelf een activiteit organiseren, maar ook de cultuurdienst, bibliotheek, cultureel centrum, academie of eender welke andere culturele organisatie kan deelnemen. Deelnemen kan door je in te schrijven, liefst voor 15 juli. Daarna kun je je uiteraard ook nog inschrijven, maar doe dat liefst zo snel mogelijk. We zetten die deadline om een inschatting te kunnen maken van het promomateriaal dat we naar jou sturen. Bij een latere inschrijving kunnen we niet garanderen dat je nog alles ontvangt.         

Ga voor laagdrempelig

Kunstendag voor Kinderen wil er zijn voor alle kinderen. Daarom stimuleren we iedere deelnemende organisatie om te kiezen voor laagdrempelige activiteiten. Enkele tips:

  • Werk samen met lokale partners, zoals de bibliotheek, het Huis van het Kind, het Sociaal Huis, scholen, jeugdverenigingen, het CAW, ...
  • Maak reserveren niet verplicht of houd een aantal tickets opzij voor het Sociaal Huis van jouw gemeente. Online reserveren kan een drempel zijn voor een deel van de bevolking.
  • Houd de activiteiten zo goedkoop mogelijk of bied activiteiten gratis aan.
  • Bied activiteiten aan waar iedereen vrij binnen en buiten kan wandelen. Zo bereik je makkelijker een nieuw publiek.
  • Laat je inspireren door de publicaties-cultuur-en-vrije-tijd van de Stichting Toegankelijk Vlaanderen (INTER). Kunstendag voor Kinderen raadt mensen met een beperking aan om telkens bij de organisator van de gewenste activiteit informatie op te vragen over de toegankelijkheid ervan.

Promocampagne

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media zorgt voor een promotiecampagne in gans Vlaanderen en Brussel. We versturen daarnaast promomateriaal naar alle organisaties die meewerken. Hou zeker je mailbox in de gaten na inschrijving. We houden je op geregelde basis op de hoogte van onze campagne.         

KvK 2024 vindt plaats op 17 november

Ook in 2024 vieren we Kunstendag voor Kinderen. Wil je met je organisatie meedoen? Schrijf je dan nu in!

Kunstendag voor Kinderen wordt georganiseerd door:

in samenwerking met: