Kunstendag voor Kinderen laat zich niet verslaan door het virus. Als het event zelfs niet meer buiten kan, komt het naar de kinderen thuis. Van 3 tot 15 november vieren we Kunstendag voor Kinderen online.

Op 27 oktober heeft de Vlaamse Regering strengere maatregelen aangekondigd. Door het verbod op evenementen en de verplichte sluiting van cultuurhuizen is het moeilijk om Kunstendag voor Kinderen zoals gepland te laten doorgaan. Activiteiten voor kinderen jonger dan twaalf jaar en in kleine groepjes zouden in principe nog kunnen maar raden we gezien de huidige coronacijfers toch af.

Toch hebben kinderen kunst nu meer nodig dan ooit. Dus gooien we het over een andere boeg: als kinderen kunst zelfs buiten niet meer kunnen meemaken, brengen we ze naar hen thuis. Dat de herfstvakantie verlengd is, biedt daartoe nog meer gelegenheid.

We roepen dan ook op om tussen dinsdag 3 en zondag 15 november kinderen zoveel mogelijk met kunst/kunstenaars te confronteren. Zondag 15 november wordt de kers op de taart: op die dag bied je - indien mogelijk - iets bijzonders aan.

Wat kan je doen?
Verzin een opdracht rond jouw activiteit. Misschien had je al een workshop gepland en kunnen kinderen de opdracht ook thuis uitvoeren. Heeft jouw museum een collectie die tot de verbeelding van kinderen spreekt? Daag ze uit om vanuit een kunstwerk uit jouw collectie een nieuw werk te maken! Plande je een dansworkshop? Geef hen dagelijks bewegingen om in te oefenen en breng het geheel samen op zondag 15 november. Omschrijf de opdracht heel duidelijk in een tekstje of video.
 
Denk na of jouw activiteit online kan doorgaan.
De danser/muzikant/acteur/circusartiest/beeldend kunstenaar/auteur/illustrator die je had uitgenodigd kan eventueel via digitale tools met de kinderen in gesprek gaan en een opdracht of uitdaging verzinnen.
 
De komende dagen zullen wij ook tips en opdrachten op onze website delen. Astrid Stockman geeft in de video’s op onze blog alvast enkele muzikale tips. Hou zeker ook onze sociale media in de gaten! We zijn actief op Facebook, Instagram en Twitter.
 
De UiTdatabank
Publiq biedt de mogelijkheid om online activiteiten in te voeren in de UiTdatabank.

 • Gaat je reeds geplande activiteit nu online door?
  • Surf naar UiTdatabank.be.
  • Ga naar het overzicht van reeds ingevoerde activiteiten (dit overzicht is met je eigen UiTid zichtbaar via de homepagina van UiTdatabank.be).
  • Klik op ‘bewerken’ en pas de nodige titel tekst aan (titel ‘KUNSTENDAG VOOR KINDEREN:’) moet blijven staan.
  • Ga naar contact en reservatie en plaats de URL waar bezoekers naar toe kunnen voor de online activiteit.
  • Voeg het label ‘online’ toe na bewerking van het evenement.
    
 • Wil je een nieuwe online activiteit toevoegen?
  • Surf naar UiTdatabank.be.
  • Voer de activiteit in zoals je gewoonlijk zou doen (met vermelding van de juiste titel in hoofdletters). Zie ook de richtlijnen op onze website.
  • Vergeet niet de website URL van het evenement toe te voegen.
  • Voeg het label ‘online’ toe nadat je het evenement hebt ingevoerd.
  • Meer info vind je op de website van publiq.
           

Meer info over de coronamaatregelen en protocollen vind je op de website van het Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Online programma bekend maken?

Plan je online activiteiten en wil je ze bekend maken? Maak dan gebruik van het formulier onderaan de pagina 'Meedoen'. 

Kunstendag voor Kinderen wordt georganiseerd door:

in samenwerking met: