Dit jaar vieren we de 20ste verjaardag van het Topstukkendecreet, ook op Kunstendag voor Kinderen. Met het Topstukkendecreet wil de Vlaamse overheid roerend cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang beschermen en borgen en ervoor zorgen dat zeldzame en onmisbare voorwerpen en verzamelingen in Vlaanderen niet verloren gaan. Denk daarbij aan werken zoals het Lam Gods van de gebroeders van Eyck, de Aanbidding der Koningen van Rubens of het Walvisboek van Adriaen Coenen. 

Maar uiteraard trekken we dit voor Kunstendag voor Kinderen breder, naar alle mogelijke kunstvormen. We roepen kinderen van 0 tot 12 jaar op om overal in het land topstukken te ontdekken én te creëren. En dat kan uiteraard van alles zijn: van dans, film, circus, muziek, tot en met schilderen, tekenen, boetseren en literatuur. Je bepaalt zelf wat voor jou een topstuk is.

 Zeldzaam en onmisbaar in het MAS

Ter gelegenheid van het jubileum organiseren het Departement Cultuur, Jeugd en Media, Event Flanders en stad Antwerpen een topstukkententoonstelling in het MAS in Antwerpen. ‘Zeldzaam en onmisbaar’ toont vanaf 31 oktober 2023 een selectie van 100 topstukken uit publieke en private collecties, bekende en minder bekende stukken.

Wil je meedoen?

Wil je met je organisatie meedoen? Schrijf je dan nu in, uiterlijk op 14 juli!

Kunstendag voor Kinderen wordt georganiseerd door:

in samenwerking met: